Productinnovatie, zorgen voor een voorsprong
30-okt-2023

Productinnovatie, zorgen voor een voorsprong

Productinnovatie, zorgen voor een voorsprong

Pro-actieve bedrijven hebben (product)innovatie een vast onderdeel gemaakt van hun bedrijfsvoering. Veel medewerkers vinden het ook fijn om mee te denken in verbetering en verandering en hun ideeën te delen en te uiten.  Is een proefproject of de uitvoering  niet direct intern uitvoerbaar, neem dan contact op met TEKLAB als innovatie-partner.

  • Innovatie is een taak van het hele bedrijf; structureer dit en daag alle medewerkers regelmatig uit om hun ideeën te uiten en creëer een laagdrempelig, eenvoudig systeem zodat de medewerkers ideeën  gemakkelijk en risicoloos kunnen delen. Een leuke beloningsstructuur, mag geen doel op zich zijn.  Waardering en een passende beloning helpen zeker wel.  Uiteraard moet er wel een leader zijn met voldoende passie, autoriteit en budget om een structuur op te zetten en het spel draaiende te houden.
  • Ook uit de omgeving kunnen hele goeie ideeën komen en die helpen vaak sterk mee om “out of the box”te denken. Voorbeelden zijn een productontwikkelingsbureau, innovatie-adviseurs, maar ook studenten, klantpanels en leveranciers.
  • Welke ideeën zijn het waard om door te ontwikkelen ? Ieder bedrijf heeft daar zijn eigen ideeën over. Vaak met een ad-hoc aanpak, soms heel gestructureerd. Bij grotere bedrijven en innovatie studio’s kom je evaluaties tegen als:  wat is de potentiele toegevoegde waarde of besparing, hoe hoog is het risico en past het bij onze core business.  Anderen formuleren het als: wil de klant dit wel echt ? Is het haalbaar en past het binnen onze strategie en is dit wel een duurzame waarde verbetering ?
  • Onderscheid maken in het soort innovaties is iets wat je veel tegenkomt bijvoorbeeld de indeling in 3 innovatie horizonnen:  horizon 1 gaat om incrementele innovaties, horizon 2 over producten en diensten met een (sterke) verwantschap met het bestaande pakket en horizon 3 de disruptieve en/of  transformationele innovaties.
  • Per type innovatie kan de aanpak best verschillend zijn, maar er zijn zeker ook veel overeenkomsten. Innovatie trajecten hebben van nature een hoge mate van vrijheid nodig om te mogen doen, fouten te maken, te leren en weer aan te passen.  De iteratieve aanpak is kenmerkend  voor het A-lineaire verloop van een innovatietraject.
  • Bedrijven die gestructureerd met innovatie bezig zijn zorgen voor een (veilige) omgeving waarin zeker in die experimentele fase ruimte en budget wordt geboden om ideeën uit te proberen en eenvoudige prototypes te maken. Zeker ook al vroeg anderen erbij betrekken om feedback te krijgen en aanpassingen te overwegen of te maken.

TEKLAB is al meer dan 28 jaar betrokken bij innovaties van opdrachtgevers. Die product design ervaring helpt om innovatie trajecten te bespoedigen.

Wil je graag een nieuwe visie op een project of wil je direct met een project aan de slag, neem dan contact op met Thijs onze sales engineer: email naar: thijs@teklab.nl, bel 023 529 6021 of maak zelf een online afspraak:  https://www.teklab.nl/contact/