Kritisch onderdeel (tijdelijk) niet meer beschikbaar? Wat nu?
21-nov-2022

Kritisch onderdeel (tijdelijk) niet meer beschikbaar? Wat nu?

Kritisch onderdeel (tijdelijk) niet meer beschikbaar? Wat nu?

Denken in alternatieven

In de laatste jaren komt het steeds vaker voor dat bepaalde onderdelen of componenten lange tijd niet of moeilijker leverbaar zijn. Hoe ga je daarmee om?

Alternatieven en opties

Wat zijn je kritische onderdelen / componenten?
Maak een lijst met je top-10 meest kritische inkoop of maakdelen en kijk naar de benodigde jaaraantallen en bedragen die ermee gemoeid gaan.

Partnership met je leverancier

Zorg dat jij een preferente afnemer wordt of blijft door heel goed contact met je leverancier (het blijft mensenwerk) en door samen een strakke afnameplanning te maken met data en prijzen, zodat je het risico meer deelt en de leverzekerheid vergroot.

Directe vervanging: (second sourcing)

Zijn er in de markt alternatieven te vinden die je zonder verdere aanpassingen kunt toepassen? Wat zijn daar de prijzen en levertijden? Bestel tijdig een aantal samples en test deze uitgebreid onder verschillende omstandigheden en check de betrouwbaarheid van de leverancier ondertussen ook. Op die wijze kun je sneller reageren als een 2e bron nodig of verstandig is.

Indirecte vervanging

Bij deze variant is het noodzakelijk om een productontwerp aanpassing door te voeren om een ander component of onderdeel toe te kunnen passen. Dit is een langer traject, waarbij de nieuw componenten worden ingekocht als samples. In de tussentijd wordt het bestaande productontwerp aangepast en worden een aantal prototypen gemaakt. Zodra de nieuwe vervangende componenten binnen zijn, kan het direct uitgebreid getest worden. Op deze wijze ben je beter voorbereid op calamiteiten in de supply chain. .

Samenwerking

Het team van TEKLAB ondersteunt je met raad en daad! Zowel in sourcing als bij de aanpassing van productontwerpen helpen we je graag. Plan een gesprek in met Thijs (sales-engineer)  of bel meteen even.