Bas

Bas

Project engineer

“Als kind speelde ik met Lego, Mecano en Fischertechnik. Ik kom uit een technisch gezin. Robotjes bouwen met mijn vader, het zat er al vroeg in. Toch ben ik naar de havo gegaan, een verkeerde keuze. Na 3-havo kon ik overstappen naar de mts-werktuigbouwkunde als ik gemiddeld een 8 stond. Dat is me gelukt en het voelde als thuiskomen! Lekker doelgericht, dingen maken en bedenken. Daarna de hts en tegelijkertijd werken bij technische bedrijven. Zo ben ik in ’99 via-via bij Teklab terechtgekomen.”

“De hts heb ik niet afgemaakt. Na 5 jaar ben ik gestopt, ik vond werken bij Teklab veel te leuk.” Tot 2007, toen heeft Bas de overstap naar startup Bugaboo gemaakt, een kinderwagenfabrikant. “Ik kwam daar als derde engineer. De productie werd in China en Taiwan gedaan. Ik reisde jaren op en neer, twee weken hier en een week daar. Communiceren met Chinezen doe je niet door Chinees te spreken, je moet de cultuur begrijpen, weten hoe zij denken.”

“Je gaat naar China omdat daar alles kan. Het aanbod aan bedrijven is gigantisch. In één straat zitten meer gereedschapsmakers dan in heel Nederland. Als je niet tevreden bent dan pak je je spullen op en ga je naar de buurman. Daar doen ze niet moeilijk over. Europeanen zijn veel emotioneler wat dat betreft. Een geweldige periode, ontzettend veel geleerd.” Tot 2011, dat jaar heeft Bas zijn droom gevolgd. “Een eigen fietsenmerk. Showfietsen: lowriders en choppers. Verkoop wereldwijd en een fietsenzaak in Nederland.”

“Een droom, maar door de nasleep van de kredietcrisis financieel erg lastig. Na twee jaar heb ik de deur met opgeheven hoofd dichtgetrokken. Alle rekeningen waren betaald en mijn droom was werkelijkheid geworden. Ik kreeg een brief uit Californië van iemand die schreef dat mijn fiets zijn leven had gered. Hij woog 180 kilo en door te fietsen op mijn lowrider was hij 100 kilo afgevallen. Mooi! Van die periode als zelfstandig ondernemer heb ik ontzettend veel geleerd.”

Sinds 2018 werkt Bas weer bij Teklab. “Ik ben niet gelovig, maar dit was blijkbaar mijn pad. De cirkel is rond. Hier bij Teklab kan ik alles wat ik geleerd heb gebruiken voor opdrachtgevers. Je moet nadenken over je product. Waar ga je ’t voor gebruiken, voor wie is ’t en hoe ga je die mensen bereiken? Ook dat probeer ik klanten mee te geven. Ik kan me nog steeds in mijn werk verliezen. Er ligt een aantekenblok op mijn slaapkamer. Het is een creatief proces, geen 9-tot-5 baan.”