Handdouche met legionella filter

Handdouche met legionella filter

De uitdaging

Ontwikkel een handdouche waarin een speciaal legionellafilter verwerkt kan worden. De handdouche moet een fraai uiterlijk hebben, maar vooral ook heel praktisch zijn en duurzaam! Het product is een eerste in een serie van vergelijkbare producten.

De gekozen aanpak

Bij dit project komen bijna alle productontwikkelings-fases aan bod. Van vooronderzoek , via conceptontwikkeling en engineering naar prototyping, testen en productie-gereed maken.

Uitwerking van het project

Na het formuleren van het pakket van eisen en het plan van aanpak ging de industrieel ontwerper meteen aan de slag met een beperkt aantal vormstudies. In eerste instantie wat handschetsen en daarna de 3D schetsen. Na de keuze van de opdrachtgever uit deze opties, heeft de engineer de douchekop volledig als 3D ontwerp in SolidWorks uitgewerkt. Eerst de handdouche body zelf en vervolgens ook het binnenwerk, de afdichtingen en het bevestigingsmateriaal.

Bij dit soort sanitaire producten zijn de passingen van de verschillende onderdelen heel kritisch. De toleranties van de onderdelen moeten heel goed op elkaar afgestemd worden. Kunststof, metaal, rubber, afdichtingen en het bevestigingsmateriaal.

blank

Prototyping

Op basis van het 3D tekeningenpakket zijn de verschillende onderdelen, deels ook met schroefdraad in 3D geprint, als prototype. Op deze manier kan de vormgeving en passing al heel goed beoordeeld worden, en is het zelfs mogelijk het 3D prototype ook functioneel te testen. Na een aantal iteraties is het product definitief gemaakt en is het tekeningenpakket opgeleverd, zodat het in productie genomen kon worden.

blank

Productie

Om de markt vast voor te bereiden op het nieuwe product, heeft TEKLAB op basis van de 3D files, realistische 3D renders/afbeeldingen gemaakt. Marketing en verkoop konden deze al toepassen, in de periode dat de matrijzen voor de verschillende onderdelen werden gemaakt.

Inmiddels is de douchekop in productie genomen en wordt het product uitgeleverd.

TEKLAB | Inspired engineers

blank