Ronald

Ronald

Business development

“Op het circuit en enduro. Gevallen? Ja, zo vaak, maar nog nooit iets gebroken.” Ronald houdt van snelheid, op de motor en in zijn werk. Nu bij Teklab en daarvoor als mede-eigenaar van Serpent, fabrikant van radiografische modelracewagens in het hoge segment. “Daar was ik verantwoordelijk voor business development, een combinatie van marketing en sales. Datzelfde doe ik bij Teklab. New business genereren, nu zo’n anderhalf jaar. De markt is totaal anders, maar het gaat in beide gevallen om techniek.”

“Ik heb eerst marktonderzoek gedaan. Wie zijn de concurrenten van Teklab en wat onderscheidt ons van hen?” Ons, inmiddels heeft Ronald zijn collega’s bij Teklab én de markt goed leren kennen. “Wat ons anders maakt is de omvang. Er zijn veel eenpitters en grote bureaus, Teklab zit daartussen. En de achtergrond van de engineers, zij hebben bijna allemaal ervaring met ondernemen. Praktisch, pragmatisch en doelgericht, dat is wat ik van opdrachtgevers terugkrijg.”

“Geen uitgebreide rapporten. Snel tot de kern van de zaak, dat is Teklab. De opdrachtgever meenemen zonder dat ze meteen een krabbel moeten zetten voor het totale project. Een pakket van eisen op tafel en dan gefaseerd aan ’t werk. Samen. De betrokkenheid van de opdrachtgever – meestal ondernemer – vinden we heel belangrijk. Zij komen bij ons met een idee, een vraag: Kan dit en kunnen jullie ons helpen om het idee tot een product te brengen? Graag natuurlijk.”

“De technische kennis van onze engineers is breed. De focus ligt op het ontwerpen en/of doorontwikkelen van producten, graag samen met de bedenker of ondernemer. Opdrachtgevers zien ons ook als system integrator. Omdat we in staat zijn een stuk hardware – mechanica – te koppelen aan IOT-systemen, met communicatie via WIFI, LoRa of andere technologieën. Dat laatste doen we niet zelf, maar we hebben er wel voldoende kaas van gegeten om mee te kunnen praten en denken met gespecialiseerde partijen.”

“We richten ons op Nederland, particulieren en bedrijven. Ik nodig potentiele klanten uit of ga bij ze langs, alleen of samen met een engineer. Het is people business, dat spreekt me aan. Ondernemen zit in m’n bloed. Mijn vader was eigenaar van een campingbedrijf, in Landgraaf.” Limburg, maar studeren deed Ronald in Haarlem. “Hbo small business, toen een nieuwe opleiding. Op school stonden we in de wachtrij voor een computer, dus hebben we er zelf een gekocht, uit Taiwan. Ja, pionieren heeft er altijd ingezeten.”