Mike

Mike

Creative engineer

Mike, creative engineer

“Als die douchekop in de winkel ligt, ga ik ‘m kopen. Voor thuis. Daar ga ik natuurlijk niet niks mee doen. Die wil ik in m’n handen houden, uit elkaar halen. Op de verpakking staat mijn tekening, de vorm van de douchekop is van mij.” Jeugdig enthousiasme. Mike kwam in 2018 voor zijn afstudeeropdracht naar Teklab. “Ontwerp een professioneel frame voor de Reflex Training Bike, dat was de opdracht. En het mechaniek moest uitgetekend worden. Geen berekeningen, alleen tekenen.”

Het frame is klaar, de Reflex Training Bike straalt uit wat het is: professioneel en compleet. “Eerst was het frame vooral functioneel, een paar buizen en een zadel. Nu heeft het de wow-factor, de uitstraling van een echt product. Een mooie afstudeeropdracht, ik heb er een voldoende voor gekregen.” Leuk, maar na het succesvol afronden van zijn studie industrieel productontwerp aan de Haagse Hogeschool wilde Mike meer. Productontwikkeling, samen met zijn collega’s bij Teklab.

“Ja, ik ben gebleven en ben nog veel meer te weten gekomen over wat er tijdens het ontwerpproces gebeurt. Ik leer nog iedere dag, over het ontwerpen van producten én over de inkooponderdelen die daarvoor nodig zijn. Mijn collega’s hebben meer kennis, een grotere bibliotheek. Als ze een product zien, weten ze uit welke onderdelen het bestaat. Ik niet, ik moet die kennis nog opbouwen.” Bescheidenheid siert de mens. Mike is voor Teklab en zijn collega’s ook nu al van grote waarde, vanwege zijn creativiteit.

“Tijdens mijn studieoriëntatie maakte ik kennis met tekenen in een CAD-programma. Rechthoeken, cilinders, een product tekenen en van alle kanten bekijken. Toen dacht ik, dat is wel heel gaaf, dat zou ik wel willen doen.” Inmiddels kan Mike – zoals hij dat zelf omschrijft – aardig kleien in CAD. Zijn collega’s weten dat ook en maken daar dankbaar gebruik van. “Het heeft wel iets weg van een computerspel, je kan heel snel iets maken. Een tekening of geanimeerd plaatje, dat je rond kunt draaien, waarbij de onderdelen eruit springen, zichtbaar worden.”

“Een product is nog niet klaar, maar je kan wel laten zien wat het kan worden. Heel gaaf! Ik ben gamer, het tekenen gaat spelenderwijs.” Daarnaast werkt Mike hard aan zijn skills als productontwerper, aan het opbouwen van zijn kennisbibliotheek. “Maar ik vind het ook prima om in de productie te helpen. Dozen leeghalen, opruimen, draaien, frezen. En oh ja, de nieuwe productieruimte heb ik ingericht. Dat voelde ook als ontwerpen. Wat zet je waar, zodat het straks prettig werkt. Nee, ik ben hier nog lang niet uitgeleerd!”