Waterdichte en stootvaste elektronica IoT behuizing: LongAP Pro

Waterdichte en stootvaste elektronica IoT behuizing: LongAP Pro

LongAP Pro

Het bedrijf HeNet heeft recent een nieuw product gelanceerd genaamd de LongAP Pro. Deze speciale Gateway wordt vooral bij maritieme projecten toegepast en de IoT gateway werkt ook samen met het SpaceX SWARM’s global satellite network.

LongAP Pro is een outdoor IoT-hotspot/gateway waarmee je verschillende IoT-netwerken kunt bedienen, waaronder het Helium-netwerk. Het is ontworpen voor professioneel gebruik met een duurzame behuizing, betrouwbare hardware en uitgebreide beheerondersteuning.

blank

Samenwerking met TEKLAB

HeNet heeft contact opgenomen met het team TEKLAB om de behuizing voor dit product te ontwerpen, te prototypen en te assisteren bij de productie-gereedschappen en uitbesteding.

Project definitie en pakket van eisen

Door de maritieme toepassing zijn de eisen aan de behuizing heel hoog. Stootvastheid, waterdichtheid, signaalsterkte behoud, montagegemak zowel van de interne componenten als van de behuizing zelf. Uiteraard spelen ook de produceerbaarheid en de kostprijs een belangrijke rol.

blank

Uitwerking

Op basis van het pakket van eisen PvE is het ontwerpteam van TEKLAB aan de slag gegaan met de eerste concepten voor het functionele ontwerp. De belangrijkste onderdelen zijn de aluminium behuizing,  een kunststof deksel, de afdichtingen en het montagesysteem.

Vervolgens is ook al gewerkt aan de vormgeving van de behuizing, zodat bij het maken van de eerste prototypes ook de looks van het product al kan worden beoordeeld. Het 3D CAD ontwerp en daarop gebaseerde renderingen maken deel uit van de presentaties.

Prototyping

Bij het maken van de prototypes is gebruik gemaakt van 3D prints,  afgietingen (deels ook transparant) en ook van CNC gefreesde behuizingen.

De prototypes waren ook voor HeNet van groot belang om de passing van de componenten, de looks en de bevestiging te proberen en te evalueren, deels ook samen met de uiteindelijke klanten.  Uit deze evaluatie kwam hele praktische feedback, waarmee het ontwerp verder geoptimaliseerd kon worden.

Zaken die extra aandacht nodig hadden waren vooral de robuustheid van de behuizing, de afdichting van de deksel, de toepassing van een special membraam (1-weg vocht doorlatend)  in de behuizing en de universeel toepasbare montagesteun (zowel horizontaal als verticaal inzetbaar).

blank

Gereedschappen

blank

Om de productie te starten waren een aantal productie gereedschappen nodig:

  • Voor de aluminium behuizing is een gietmatrijs gemaakt
  • Voor de kunststof deksel een spuitgiet matrijs
  • Voor de afdichting een hele zachte rubberen pakking
  • Voor de bevestiging een stans -en vouw gereedschap

TEKLAB heeft een deel van de begeleiding en beoordeling van de gereedschappen verricht en de klant hierin geadviseerd, om een perfect werkend product te realiseren.

Project en samenwerking

blank

Bij dit project zijn alle fasen van het productontwikkelingstraject aan de orde gekomen, van ideation, concepting, engineering, materialisatie, industrial design / vormgeving tot aan prototyping en de productie-voorbereiding.

De samenwerking met HeNet verliep heel prettig, met snelle en gefundeerde feedback.  Het team van TEKLAB is trots op dit fraaie en degelijke eindresultaat.

Ben jij ook op zoek naar ervaren productontwikkelingspartner met veel kennis van materialen en productie, neem dan snel contact op.

TEKLAB | Inspired engineers

Link:  website LongAP Pro