Department of Brain behuizing

Department of Brain behuizing

Speciale kleinserie kunstof sleeve-type behuizing voor een medisch apparaat

Project

Onze opdrachtgever wilde een fraaie behuizing voor een nieuw medisch apparaat laten ontwerpen en produceren.

Wensen

Het diende een sterk onderscheidende, luxe en vriendelijke uitstraling te hebben. Een meervoudig ontwerp met de integratie van een deksel, in verband met snelle toegang tot een deel van het apparaat. In kunststof, zodat er grote vrijheid was in vormgeving, maar ook licht van gewicht, sterk en duurzaam en in een kleine serie produceerbaar.  Daarnaast bestond de wens van een 2 kleurige uitvoering.

In de behuizing komen aan 1 zijde 13 connectoren / aansluitingen. Binnenin een bedieningspaneel met een schakelaar, een pcb, een accupack en gekleurde led-lampjes. Aan de onderzijde rubber voeten en aan de bovenzijde een logo. Ook het assemblagegemak speelt een belangrijke grote rol.

Stappenplan

Na de kennismaking en de projectbespreking  volgde er een pakket van eisen en wensen, als basis voor het project. TEKLAB volgt per project een praktisch stappenplan, dat aangepast wordt aan de hand van het soort project.

Ontwerp

Met het pakket van eisen ( PVE) kon onze creative engineer aan de slag om een aantal concept schetsen te maken en die te overleggen met de klant.

Mechanisch ontwerp en materialisatie

Nadat de klant de keuze uit de concepten had gemaakt, kon de engineer verder met het uitwerken van de concepten in 3D met SolidWorks.  De klant maakte de verschillende componenten beschikbaar, zodat die, juist bemaat, konden worden toegevoegd aan het 3D ontwerp. De benodigde trekontlastingen en de kliksluiting vormden de extra uitdagingen.

Afgietingen

Na goedkeuring van het 3D ontwerp konden de 1e afgietingen gemaakt worden in siliconen mallen,  om de oplossingen, de passingen en het gebruiksgemak te beoordelen.  Bij de afgietingen waren de gekozen lossingshoeken van groot belang. Daarbij heeft de behuizing een ABS achtige look, maar door de gekozen oppervlakte textuur heft het een fraaie uitstraling.

blank

De prototype fase.

Met de ervaringen van prototype kon verschillende optimalisaties worden doorgevoerd en ook het deksel logo worden doorgevoerd in het ontwerp.

blank

Productie afgietingen

Als productiemethode is ook gebruik gemaakt van afgietingen gezien de kleine seriegrootte en korte levertijd. De leadtime voor een matrijs was te lang, maar ook de kosten daarvoor te hoog, gezien de relatief kleine aantallen.

In verband met het formaat van de behuizing, de aantallen, de stootvastheid en de geplande afwerking, is dus gekozen voor afgietingen in een siliconen mal.  Na het afgieten zijn de onderdelen netjes nabewerkt en gereed gemaakt om van een deels witte en deels zwarte kleur te voorzien.

Resultaat

Binnen een periode van 4 maanden is een fraai ontworpen en heel praktische behuizing gemaakt.   De opdrachtgever was erg tevreden met het eindresultaat en ook de klanten hebben lovende woorden!

blank