Oppervlaktebewerking: van prullenbak tot kunstobject
10-mrt-2015

Oppervlaktebewerking: van prullenbak tot kunstobject

Oppervlaktebewerking: van prullenbak tot kunstobject

Oppervlaktebewerking is een vak apart. Er zijn talloze voorbeelden te noemen waar iedereen wel een beeld bij heeft. Hierbij kan gedacht worden aan bijvoorbeeld graveren, coaten of schuren. Minder bekend voor niet techneuten zijn de technieken: anodiseren, chromateren en verzinken. En zo zijn er nog heel veel andere technieken om een product de juiste ‘look en feel’ te geven. De basisgedachte achter oppervlaktebewerking is voor alle toepassingen hetzelfde: ervoor zorgen dat het product zijn functie goed kan vervullen.

Er zijn drie redenen om aan oppervlaktebewerking te doen:

  • Verfraaiing
  • Bescherming
  • Voorbehandeling voor hechting op andere materialen

Een voorbeeld bij het verfraaien van een product door middel van oppervlaktebewerking is het verchromen van doucheknoppen. Deze knoppen worden van kunststof gemaakt. Maar omdat men dit niet mooi vindt staan in de badkamer, worden de knoppen verchroomd. Er komt dus een laagje metaal over de kunststof, puur voor de uitstraling. Fietsenrekken daarentegen worden verzinkt, zodat ze in de buitenwereld beschermd worden. Het geraamte zelf wordt gemaakt van staal, maar aangezien dit gaat roesten, wordt het rek voorzien van een zinklaag en een poedercoat.

Voor de buitenwereld zijn producten met zelfreinigende coatings interessant. Zo zijn er onder andere zelfreinigende glassoorten, zelfreinigende zonnepanelen en is er recent zelfreinigende verf ontwikkeld. Producten kunnen op deze manier makkelijker en sneller schoongemaakt worden. Naast de technische oplossingen kan het ‘probleem’ ook omgedacht worden door van het ‘probleem een kans te maken’. Zo introduceert Via van Dalen de Graffiti Bin, waarmee gebruikers worden aangemoedigd om hun eigen oppervlakteafwerking aan te brengen. Deze prullenbak is terug te vinden bij speelpleinen en skatebanen. Jongeren mogen hun creatieve geest de vrije loop laten om van een prullenbak een kunstwerk te maken.

Oppervlaktebewerking is dus een essentieel onderdeel van het ontwikkelen van een product. Benieuwd naar de meerwaarde van oppervlaktebewerking voor uw product? TEKLAB is bereikbaar via het telefoonnummer 023 529 60 21 of stuur een e-mail naar tech@teklab.test.