Geheimhoudingsovereenkomst
11-mei-2015

Geheimhoudingsovereenkomst

Geheimhoudingsovereenkomst

geheimhoudingsovereenkomst 6Bescherming idee

Je hebt een idee voor een product, wat is de volgende stap? Ga je zelf aan de slag (met vrienden) of schakel je de hulp in van een productontwikkelingsbureau zoals TEKLAB? Waar je ook voor kiest, je wilt niet dat anderen er met jouw gedachtegoed vandoor gaan. Maar hoe bescherm je jouw idee? Mogelijk kan er een octrooi worden aangevraagd. Voor nu wordt daar geen aandacht aan besteed, maar wordt er gefocust op een andere, laagdrempeligere oplossing: de geheimhoudingsovereenkomst.

Wat is een geheimhoudingsovereenkomst?

Kortgezegd komen partijen bij een geheimhoudingsovereenkomst overeen dat de gedeelde informatie vertrouwelijk blijft. Het kan natuurlijk makkelijk zijn om gebruik te maken van een vaststaand model van een geheimhoudingsovereenkomst, maar partijen kunnen ook zelf een contract opstellen. Een overeenkomst komt namelijk tot stand door aanbod en aanvaarding daarvan. Dit wil zeggen dat partijen vrij zijn om met elkaar af te spreken wat ze willen, zolang ze het maar eens zijn met elkaar.

Waarom teken je een geheimhoudingsovereenkomst?

TEKLAB vindt het belangrijk om gebruik te maken van een geheimhoudingsovereenkomst, omdat:

  • Het voor partijen direct duidelijk is welke informatie vertrouwelijk is.
  • Het vaststaat voor wie de overeenkomst geldt.
  • Het de wens is van de klant.
  • Waar gewerkt wordt, ook vertrouwelijke informatie te zien en horen is. Door middel van de geheimhoudingsovereenkomst worden onze projecten ook beschermd op het moment dat er bezoek langskomt.
  • Partijen op de hoogte zijn van wat de gevolgen zijn bij schending van de geheimhoudingsplicht.
  • Een geheimhoudingsovereenkomst de basis is voor een professionele samenwerking.

Wanneer teken je een geheimhoudingsovereenkomst?

Je kunt je natuurlijk afvragen op welk moment je een geheimhoudingsovereenkomst gaat tekenen. Doe je dat al bij een eerste kennismaking, waarbij je het bedrijf leert kennen? Of pas op het moment dat je concreet over een idee voor een product gaat praten? Hier gelden geen wettelijke regels voor, partijen kunnen hier gezamenlijk afspraken over maken. In de praktijk is het wel zo dat er vaak pas een overeenkomst wordt getekend, op het moment dat er concreet over een bepaald idee wordt gesproken. Maar het is natuurlijk altijd goed om bewust te zijn van de mogelijkheid om al in een vroeg stadium een geheimhoudingsovereenkomst met elkaar overeen te komen.