De laser: maakt produceren kostenefficiënt
15-nov-2013

De laser: maakt produceren kostenefficiënt

De laser: maakt produceren kostenefficiënt

Iedereen kent de spectaculaire lasershows tijdens bijvoorbeeld een concert of dance event. Er zijn echter veel meer mogelijkheden met de laser. Daarom een kort lesje laser toepassingen op industrieel gebied.

Kortweg zijn er twee toepassingsgebieden voor de laser op industrieel niveau: lasercoderen en laser snijden.

Lasercoderen is een techniek waarmee een permanente markering wordt gemaakt, zonder dat er mechanische bewerkingen worden gedaan aan het product. Er wordt minder energie gebruikt dan bij laser snijden, waardoor de bewerking oppervlakkig blijft. Afhankelijk van het materiaal kan een laser op verschillende manieren een product coderen:

foto_laser_nieuwsbrief

   • De coating van het materiaal krijgt een andere kleur. Een voorbeeld hiervan is een skeelerframe met tekst erop’.
   • Thermochemisch: door een chemische reactie verandert de kleur van het oppervlak. In de voedselindustrie wordt hier veel gebruik van gemaakt, bijvoorbeeld de houdbaarheidsdatum op een pot chocoladepasta.
   • Coating verwijderen: de bovenste laag van het materiaal wordt verwijderd, waardoor er een contrast ontstaat.

 

Weet u dat veel van uw kledingstukken gesneden zijn met een laser? Laser snijden, kan zoals de naam het al zegt, met behulp van een laserstraal een metaal of niet metaal snijden. Bij een niet metaal kan gedacht worden aan kunststof,  hout of textiel. Het voordeel van laser snijden is dat het zeer nauwkeurig is, daarom wordt het veel in de kledingindustrie gebruikt.

De voordelen van het werken met een laser zijn significant:

   • Een laser is onderhoudsvrij
   • Een laser is storingsvrij
   • Minder arbeidsintensief

Kortom: door bovenstaande combinatie levert dit een bijkomend voordeel op , namelijk kostenefficiënt produceren.

TEKLAB adviseert haar klanten bij de verschillende toepassingen met lasercoderen of snijden. 70% van de producten die Teklab heeft ontwikkeld of levert zijn geschikt om te bewerken met een laser. Wilt u meer weter over laser bewerkingen, kom gezellig een kopje koffie drinken!  (icoontje)

De laser in het kort

Laser is een afkorting van Light Amplification by Stimulated Emission of Radiation, vertaald naar het Nederlands betekent het lichtversterking door gestimuleerde uitzending van straling.

Er verschillende soorten lasers, met ieder weer een eigen specifiek werkterrein.

De meest bekende zijn de YAG laser en de CO2 laser.