3D printing is hot!
20-jan-2014

3D printing is hot!

3D printing is hot!

Vandaag de dag maakt het niet uit welk tijdschrift je openslaat, welke krant je leest of naar welke workshop je gaat; het gaat altijd over 3D printing.

Wat is het eigenlijk?

Er zijn verschillende manieren van 3D printing, zoals FDM (Fused Deposition Modelling), SLS (Selective Laser Sintering) en SLA (Stereo Lithography Apparatus). In de praktijk komt het erop neer dat een digitaal bestand door een 3D printer wordt omgezet naar een tastbaar object. Het object wordt laagje voor laagje opgebouwd door de 3D printer en krijgt een driedimensionale vorm.

Vernieuwend?!

Welnee. TEKLAB gebruikt deze techniek al bijna 15 jaar. En de eerste 3D geprinte onderdelen zijn al ruim 100 jaar oud. Misschien is de mediahype te danken aan het feit dat 3D printing voor een steeds grotere groep bereikbaar wordt. De techniek is voordeliger geworden, terwijl de kwaliteit van de machines hoger is.

TEKLAB en 3D printing

Toen TEKLAB in augustus 1997 haar eerste Pro-Engineer 3D tekenpakket kocht, kostte dat 100.000 gulden voor 1 werkplek. Een aanzienlijk bedrag. Maar daarmee konden wij wel 3D engineeren. En dus modellen laten maken in 3D. Het printen van deze modellen gebeurde overal in Europa. Maar na dit 6 jaar lang uitbesteed te hebben, vond TEKLAB het tijd om zelf een machine aan te schaffen. Sinds 2003 zijn we dan ook trotse bezitter van een 3D printer. Met deze machine (een Stratatsys Dimension) maken wij in combinatie met onze vacuüm gietmachine ‘0’ series en handmodellen, en bereiden we productiemodellen voor.

Hoe het begon

dvd goed

In de beginjaren na de Millenniumwisseling was de dvd ‘upcoming’. TEKLAB ontwierp verschillende dvd hoezen. Zo werden er, naast experimenten met de dikte van de hoezen, ook verscheidene sluitingen bedacht. En natuurlijk werd de mogelijkheid gecreeërd om 2 dvd’s in 1 hoesje te plaatsen. Een zeer lastig proces, met veel variabelen om rekening mee te houden. De 3D printer bood bij dit proces de perfecte uitkomst. Want met behulp van onze printer konden alle soorten en maten geprint… en getest worden! In de tussentijd zijn er inmiddels al vele andere producten opgeleverd en is 3D printing helemaal hot!

Toekomst

De toekomst voorspellen is altijd moeilijk, maar dat 3D printen een gouden toekomst voor zich heeft is zeker. Het valt ons wel op dat ondanks dat er veel wordt gesproken over 3D printing, er weinig wordt uitgelegd over de kwaliteit van de verschillende technieken en leveranciers. Wil je weten wat de mogelijkheden zijn qua 3D printen voor jou idee of product? Neem dan contact met ons op, bel ons op 023 529 60 21 of stuur ons een e-mail: tech@teklab.test